Jakta på nullvisjonen

Eg kjøpte ny kompostkvern i går. Ho var enkel å montere  og eg var mest ferdig då eg fann dei 4 skruane som skulle nyttast til å feste innføringstrakta. Som de kanskje ser av biletet, var ikkje dette vanlega skruar, Ikkje var det stjerneskruar, ikkje var det umbraco og ikkje var det torx. Eg byrja å leite etter medsendt verkty i emballasjen, men fann ingen ting.

Lunta hadde eg allereie lukta og då eg las siste avsnittet i monteringsvegleiinga, kom stadfestinga. Trakten kan bare monteres hos en forhandler med spesialverktøy, stod det.

Eg må medgje at eii slik kvern er skumle saker. Ho er trass alt konstruert for å male 3-4 cm tjukke greiner til fliser og det skal ikkje mykje katastrofefantasi til for å tenkje seg kva ho kan gjere med ei uforsiktig hand, så eg har full forståing for at ein må legge vekt på å lage slikt utstyr så trygt som råd. Også at produsenten gjer det vanskeleg for oss å fjerne verneutsyr for å gjere arbeidet litt meir lettvint.

Dei nye reglane for kompostkverner har visst kome i stand på bakgrunn av ei tragisk ulukke i Nederlend for eit par år sidan. Det var ei stund aktuellt å forby slike kverner i heile EU og EØS, men desse brysomme skruane er er eit resultat av eit kompromiss som gjer at vi framleis kan male opp hageavfallet vårt på ein enkel måte.

Men der er eit men. For kvar slik sak eg støyter på, får eg ei sterkare kjensle av at vi er på avvegar. At vi er i ferd med å dimensjonere store deler av omgjevnadene våre til «worst case»-scenarioet.  At nullvisjonen er i ferd med å ta strupetak på oss. Dette skjer samstundes som at  stadig fleire driv med ekstremsport og andre halsbrekkande aktivitetar. Som vi andre likar å fylgje med på frå TV-stolen.

4 tanker om “Jakta på nullvisjonen

 1. KEE

  Nullvisjonen oppnås i alle fall ikke ved et for sterkt ensrettet fokus på sikkerhetsinnretninger. Dreies fokus over på å tenke sikkerhet, konsekvens og risiko. Vi må også få inn i skolten de rette rutinene til de sitter mye bedre enn innskytelsen til å skulle bare. Da vil vi være langt sikrere på å redusere antallet skader.

 2. KEE

  her manglet det en setningsdel. Dreies fokus over på å tenke sikkerhet, konsekvens og risiko, vil vi spille med langt tryggere kort.

 3. smgj

  Åja… Jeg var på FK og ble informert om at heretter så var maksstørrelse på småsekker 25kg… Skal du ha mer må du ta storsekk, eller en haug småsekker. Jeg kan tenke meg hvem som må betale for å kjøpe, trykke og pakke to småsekker i stedet for en større.

  Visstnok fordi vi ikke må ødelegge oss på å løfte tungt. Jeg synes sekketralla var grei jeg. 🙁

  Lurer forresten på når dykkeutstyret mitt kommer i EUvekt, jeg… Det som er sikkert da er at jeg må lesse på mer bly for å komme ned.

 4. bandanders

  Ja, det har nok mykje å gjere med det som skjer inne i hovuda våre. Uansett kjem vi ikkje utanom det at kvar av oss har eit personleg ansvar for handlingane våre og konsekvensane av dei.

  Men dette gjeld også langt meir og kanskje viktigare ting enn kompostkverner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *